Annons
Annons

Re: Dåligt oljetryck 389

3
Ok
Förra ägaren har ganska nyligen bytt kamkedjan då den hoppat ett kugg.

Kör med 20w50 olja och trycket stiger när jag gasar,kommer upp till ca 35-40 psi
Tyvärr ingen varvräknare men uppskattningsvis
3-4000 varv

Du tror inte på oljepumpen då?

Re: Dåligt oljetryck 389

4
Vem har inbillat dig att du ska använda 20w50 olja? Sån viskositet används inom banracing där motorerna är byggda med speciellt stora spel och körs i timtal med gasen i botten och 300 km/h. Dessutom förvärms dessa motorer innan start så att oljan får en chans att flyta ut till motorns smörjpunkter i de övre delarna på motorn, så att de inte nöts ut i förtid.
Om det inte är den enkla orsaken att en av de främre pluggarna tryckts ut av onormalt högt tryck p.g.a. den tjocka oljan så kan det vara så att lagren i motorn är utslitna p.g.a. bristfällig smörjning då 20w50 inte smörjer motorn ordentligt förrän den nått ca. 130° C. Att rekommendera 20w50 i en f.ö. frisk motor med normalt användningsområde, framför allt i vårat nordliga klimat, tyder på stor okunnighet och har lett till många raserade motorer.
I stället för att lyssna på en massa "förståsigpåare" som aldrig öppnat en servicemanual eller handbok till sin bil utan i stället gjort fel i 50 år och aldrig kommer att lära sig nåt om oljan, ta en titt i nämnda manualer, så framgår det att viskositeten på motoroljan för de allra flesta USA bilar (och andra) med friska motorer bör vara 10w30 som skyddar motorn vid 95°-105°C arbetstemperatur och som dessutom snabbt flyter ut till motorns smörjpunkter (och lyftare) vid kallstart.
Nog om oljan.
För att verifiera oljetrycket så skulle jag koppla en mekanisk oljetrycksmätare uppe vid fördelaren, sitter en gängad plugg där som leder till olje-kanalerna i motorns övre delar. Då kan du även notera hur lång tid det tar för 20w50 oljan att leta sig ut i motorn.
Hoppas detta hjälper en aning.
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/

Re: Dåligt oljetryck 389

5
Hällde i och provade med 20/50 olja då jag fick tips om det.(funkade inte :)
Häller i 10/30 mineralolja.
Som jag skrev så har jag ca 35 psi vid gaspådrag, mätaren ansluten på oljefiltrets hållare.

Va har du för teori kring det plötsliga oljetrycksfallet🤔
Kan silen på pumpen lossnat?
Bökigt att få ner tråget med motorn i för att undersöka.

Har nyss tagit över bilen med vetskap om problemet.

Bara tacksam för lite idéer!

Re: Dåligt oljetryck 389

6
Silen har mycket lite eller inget att göra med oljetrycket, men OM den lossnat så kan det kommit in nåt som hindrar kulan från att täta.

Om du har en elektrisk givare/oljetrycksmätare kan det vara fel på dessa eller de elektriska anslutningarna som ger fel värden?
Därför skulle jag kolla dessa först och gärna kolla trycket med en mekanisk oljetrycksmätare innan du river motorn.
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/